Αρχική Σελίδα Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Ενημέρωση

23 Φεβρουαρίου 2018

Εσείς φοβάστε τον γιατρό;

Από την ψυχολόγο της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» Εύη Τσικρικού.

Η φοβία αποτελεί ένα τύπο αγχώδους διαταραχής, που ορίζεται από έναν επίμονο φόβο ενός αντικειμένου ή μιας κατάστασης και εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους σαν απλά, συνηθισμένα ερεθίσματα.
Ο ιατρικός φόβος ορίζεται ως «η οποιαδήποτε εμπειρία που περιλαμβάνει ιατρικό προσωπικό ή διαδικασίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιολόγησης ή τροποποίησης της κατάστασης της υγείας σε παραδοσιακά περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης», (Margaret S. Steward et al).

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές που ανήκουν σε αυτό το φάσμα φόβου (F40.23, ICD 10) . Η «ιατροφοβία» ή ο φόβος των γιατρών είναι μια φοβία πολύ συνηθισμένη στα μικρά παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Η αποφυγή της επίσκεψης σε γιατρό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όχι μόνο στην βραχυπρόθεσμη αλλά και στην μακροπρόθεσμη υγεία. Υπάρχει, μάλιστα μία ιατρική κατάσταση που ονομάζεται «υπέρταση της λευκής μπλούζας» (White Coat Hypertension ή White Coat Syndrome) που ασχολείται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την παρουσία γιατρών. Στον φόβο των ιατρικών διαδικασιών, συμπεριλαμβάνεται ο φόβος της χειρουργικής επέμβασης ή άλλης επεμβατικής ιατρικής διαδικασίας, ονομαζόμενη ως «tomophobia» . Μάλιστα, ο φόβος της οδοντιατρικής περίθαλψης, γνωστός ως «dental fear» (οδοντιατροφοβία), κατέλαβε την πέμπτη θέση μεταξύ των πιο κοινών φόβων (DeJongh et al, 1995) .
Έρευνες δείχνουν πως πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εμβολιαστούν και να κάνουν την καθιερωμένη εξέταση αίματος, λόγω του φόβου που αισθάνονται στην εικόνα της βελόνας και στην εικόνα του αίματος, θέτοντας με αυτό το τρόπο την ζωής τους σε κίνδυνο.

Ο ασθενής που υποφέρει από ιατρικό φόβο έχει την τάση να αναβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό, ανεξάρτητα από το πόσο υποφέρει. Στη περίπτωση όμως που βρει το θάρρος να επισκεφτεί έναν γιατρό, παρουσιάζει πανικό με αυξημένη αρτηριακή πίεση, γρήγορη αναπνοή, ναυτία ή άλλη γαστρεντερική δυσφορία.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις «ιατροφοβίας» εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ενήλικες να φοβούνται να επισκεφθούν το γιατρό για τους παρακάτω λόγους:
• Βελόνες, εμβόλια και πόνος είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους γιατρούς.
• Η πιθανότητα να ακούσουν «άσχημα νέα» τους τρομοκρατεί τόσο πολύ, που πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.
• Ως παιδί, ο πάσχων μπορεί να έχει υποστεί τραυματική εμπειρία με γιατρό τόσο ο ίδιος όσο και κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, με αποτέλεσμα να του γεννηθεί η φοβία αυτή.
• Πολλά ιατροφοβικά άτομα έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν την εξουσία καθώς οι γιατροί αποτελούν αυθεντίες όσον αφορά τον ιατρικό τομέα, γεγονός που προκαλεί αντιπάθεια ή φόβο απέναντι τους.
• Οι αλκοολικοί ή οι χρήστες ουσιών φοβούνται τους γιατρούς, επειδή πιστεύουν ότι θα τους αναγκάσουν να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους προβλήματα.
• Ιατρικές ταινίες, ειδησεογραφικά μηνύματα σχετικά με κακόβουλα χειρουργεία ή ιατρικούς χρηματισμούς μπορούν επίσης να δημιουργήσουν αρνητικές εικόνες που οδηγούν στο φόβο των γιατρών.
Η αντιμετώπιση και η υπέρβαση της «ιατροφοβίας» είναι δύσκολη, καθώς τα περισσότερα άτομα αρνούνται να επισκεφθούν ακόμα και τον ειδικό που μπορεί να τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση της.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να εκπαιδεύσει τον ασθενή στην διαχείριση του άγχους του με διάφορες τεχνικές όπως αυτή της ελεγχόμενης αναπνοής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ένας συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας αποδεικνύεται ότι βοηθά σημαντικά.

Από την μεριά του γιατρού, η συζήτηση για την φοβία με τον ασθενή αποτελεί σημαντική βοήθεια. Χρειάζεται να δώσει χρόνο στον ασθενή, να του εξηγήσει ποιο μέρος της εξέτασης του προκαλεί το άγχος και μαζί να συζητήσουν πως θα το διαχειριστούν. Ο γιατρός πρέπει να είναι ευγενικός, επεξηγηματικός πριν και κατά την διάρκεια της εξέτασης, να δείχνει κατανόηση, και να μην βιάζεται, ώστε ο ασθενής να χαλαρώσει για να αντιμετωπίσει τη φοβία του. Έχει παρατηρηθεί ότι μουσική ή τηλεόραση κατά την διάρκεια της εξέτασης συμβάλλουν θετικά.

Είναι σημαντικό, επίσης, ο ασθενής να μην ντρέπεται να συζητήσει με τον γιατρό την φοβία του, να υπενθυμίζει συνεχώς στον εαυτό του ότι ο γιατρός είναι εκεί για να τον βοηθήσει και ότι μπορεί μεν να αυξηθεί το άγχος του προσωρινά, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, αντί να επιδεινώσει την κατάσταση του σε σημείο μη αναστρέψιμο.

Πηγές:
http://www.fearof.net/fear-of-doctors-phobia-iatrophobia/ 
http://www.anxietycoach.com/fear-of-doctors.html 
http://www.webmd.com/anxiety-panic/features/beyond-white-coat-syndrome#2 

Περισσότερα...
Τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό 20 Φεβρουαρίου 2018

Τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό

Από την Προϊσταμένη νοσηλευτών της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» Γεωργία Σαντουρτζόγλου. 

Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε αφενός τα κούλουμα και αφετέρου εγκαινιάζουμε την περίοδο της Σαρακοστής, που μεσολαβεί πριν το Πάσχα. Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η νηστεία που εκούσια επιλέγουν πολλοί άνθρωποι να ακολουθήσουν. Με τον όρο νηστεία εννοούμε την εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή. Ο όρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως γιαθρησκευτικούςλόγους. Η ορθόδοξη θρησκεία συνιστά αυστηρή νηστεία για τουλάχιστον 180 ημέρες τον χρόνο. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια νηστείες είναι αυτές της Σαρακοστής (φτάνει τις 48 ημέρες), των Χριστουγέννων (40 ημέρες) και του Δεκαπενταύγουστου (15 ημέρες), ενώ μικρότερες είναι μονοήμερες (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, του Σταυρού κ.τ.λ.).

Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να αποφεύγονται το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αντιθέτως συνιστώνται όσπρια, φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψωμί, θαλασσινά, πατάτες, λίγο κρασί με το φαγητό και περιστασιακά κάποιο νηστίσιμο γλυκό. Από διατροφικής πλευράς όλα αυτά σημαίνουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης κεκορεσμένων λιπών, που περιέχονται κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα και έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνων. 

Από την άλλη πλευρά, σημαίνουν και αυξημένη κατανάλωση φυτικών και θαλασσινών τροφίμων, που είναι πλούσια σε πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά.  Έτσι, ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ. ημερησίως με συνιστώμενη ποσότητατα 25-30γραμ., παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων αγγίζει τα 30-42 γραμ. ανά ημέρα. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η απαγόρευση του κρέατος και γενικά των ζωικών προϊόντων μειώνει την κατανάλωση των βλαβερών για την καρδιά κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία θεωρούνται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τέλος, τα θαλασσινά αντικαθιστούν επάξια το κρέας μιας και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12 που δύσκολα βρίσκουμε στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Η νηστεία είναι εξίσου ωφέλιμη για όλες τις ηλικίες;

Ίσως με μια πρώτη σκέψη να λέγαμε ότι δεν θα ήταν καλό για τα παιδιά να στερούνται τα τόσο απαραίτητα για την ανάπτυξη τους ζωικά τρόφιμα. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλά παιδιά που λόγω των διατροφικών συνηθειών των γονιών τους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη τους. Η νηστεία, λοιπόν, όχι μόνον δεν είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, αντιθέτως είναι ωφέλιμη μιας και τους δίνει την ευκαιρία να εντάξουν στη διατροφή τους για μεγάλο μέρος του χρόνου τροφές της μεσογειακής πυραμίδας που οι σημερινές γενιές φαίνεται να έχουν ξεχάσει. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να είναι επαρκές ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο τόσο για παιδιά όσο και ενήλικες θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις επιτρεπόμενες ομάδες τροφίμων κι όχι μόνο μακαρόνια και ρύζι. Αν κατά τη διάρκεια της νηστείας εμπλουτίσουμε το οικογενειακό τραπέζι με όσπρια, θαλασσινά, λαχανικά και ξηρούς καρπούς δεν κινδυνεύουμε από καμία έλλειψη.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με επιπλοκές.Τέτοιοι είναι όσοι πάσχουν από χρόνια αιματολογικά, νεφρολογικά, ηπατολογικά, γαστρεντερολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νηστείας. Έτσι αμέσως μόλις αντιληφθούν κάποιου είδους επιδείνωση των συμπτωμάτων τους λόγω της νηστείας είναι αναγκαίο να την διακόψουν. Ιδιαίτερα ευπαθείς σε ανεπιθύμητες για την υγεία τους επιδράσεις της νηστείας είναι οι ηλικιωμένοι. Οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί τους είναι ελαττωμένοι και ο οργανισμός τους δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί τις διατροφικές στερήσεις .Η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η επίμονη ζάλη, η μυϊκή αδυναμία και η θόλωση της όρασης είναι σαφείς ενδείξεις για διακοπή της νηστείας.

Περισσότερα...
Γιορτάζοντας τις απόκριες στο «Θάλπος Καλαμάτας» 16 Φεβρουαρίου 2018

Γιορτάζοντας τις απόκριες στο «Θάλπος Καλαμάτας»

Από την υπεύθυνη δημιουργικής απασχόλησης της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» Μαρία Γαϊτανάρου.

Οι Απόκριες τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, είναι μία ξεχωριστή περίοδος γνωστή για τον εύθυμο χαρακτήρα των εθίμων της με τα μασκαρέματα και τα καρναβάλια. Οι ένοικοι του «Θάλπος Καλαμάτας» βρήκαν και αυτοί με τη σειρά τους έναν πολύ ιδιαίτερο και άκρως δημιουργικό τρόπο να γιορτάσουν τις Απόκριες και να δώσουν μια εύθυμη νότα στην ημέρα τους. Αποφάσισαν λοιπόν, να κατασκευάσουν τις δικές τους αποκριάτικες μάσκες, κατασκοπεύοντας το κόσμο μέσα από αυτές.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα ζώα της άγριας φύσης, των οποίων τα προσωπάκια ζωγράφισαν πάνω σε ανακυκλώσιμα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης, χρησιμοποιώντας ακρυλικές μπογιές της αρεσκείας τους, πινέλα και προπαντός μπόλικη φαντασία και διάθεση για δημιουργικότητα. Πρόκειται για σύντομη διαδικασία που δεν απαιτεί ούτε εξαιρετικές δεξιότητες ούτε πολύ από το χρόνο μας, πράγμα που την καθιστά εύκολη για όλους, ειδικά για γονείς και παιδιά που αναζητούν νέους τρόπους δημιουργικής απασχόλησης.

Για τα μέλη του «Θάλπος Καλαμάτας», αυτές οι δραστηριότητες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιούν δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο τους, με νέες εμπειρίες και να ανταλλάζουν σκέψεις με τα υπόλοιπα μέλη της Μονάδας. Από τις φωτογραφίες βλέπουμε πόσο το απόλαυσαν, γι’ αυτό ας μη χρονοτριβούμε και ας πιάσουμε όλοι πιατάκια και μπογιές, για να πρωτοτυπησούμε στο φετινό καρναβάλι φορώντας τις δικές μας αποκριάτικες μάσκες. 

Περισσότερα...
Addiction to Sex 14 Φεβρουαρίου 2018

Addiction to Sex

From the psychologist of "Thalpos Attica", Maria Makridaki

As we had discussed in previous articles about addictions, we will refer to sex addiction this time. First of all, it is important to make clear that the frequency of sexual intercourse or the number of sex partners is not defined by sex addiction as many people tend to think. As we have already mentioned in other cases of addictions, are the serious negative consequences in social, family and professional life because of behavioral control weakness, that define the disorder.

The person who is addicted to sex, often has a compelling need for masturbation and staring pornographic material. It is worth to mention that the frequency of diagnosis of sex addiction has increased along with the spread of the internet. There is also often a tendency to experiencing intense sexual situations. In addition, the addicted person changes all his life and activities in order to be able to perform sexual acts. They lie about their addiction and in several occasions, they could put themselves and others at risk, through incautious ephemeral sexual intercourse. They are often possessed by obsessive sexual thoughts and fantasies too.

Not a few times the out-of-control behavior is followed by guilt. The individual suffers from seeing his personal and professional life broken down due to his addiction. Unfortunately, the more he seeks to solve his needs through sex, the more he realizes he cannot make it. Devastated by frustration, he is unable to fill the void that he feels. What he is actually trying to succeed and unfortunately is futile, is to use sex as a way of escape from problems that torture him, usually everyday problems or even deeper existential. Issues like loneliness, anxiety, depression remain and continue to distract him. Only now, through his addiction more difficulties are added, for example relationships dissolution but also the risk of sticking and transmitting sexually transmitted diseases, which is not only existent but also extremely increased. Financial problems are also being created or exacerbated by the necessary costs for the satisfaction of unquenched sexual needs: for example, for the purchase of pornographic material, prostitution or telephone services for sex.

In addition, professional problems or even job loss due to lack of concentration or absence from work has been witnessed. It is likely that his contacts and problems with the police will increase as result of various complaints and interaction with people involved in illegal activities. Often the feeling of shame and disappointment due to the inability to control a non-socially acceptable behavior is accompanied by substance abuse as it is not uncommon for people with addictive tendencies to have more than one dependency.

Specialists can help the addicted person to understand better the reasons that led him to this behavior. By identifying the causes, the addicted person will be able to recognize better the role of sex, incorporate it into his or her life, and see it beyond the physical need, which is of course, but feel it as the completion and expression of a meaningful relationship of love. 

Περισσότερα...
Εθισμός στο Σεξ 14 Φεβρουαρίου 2018

Εθισμός στο Σεξ

Από την ψυχολόγο της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» Μαρία Μακριδάκη

Συνεχίζοντας τη θεματολογία της εξάρτησης και των εθισμών, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στον εθισμό στο σεξ. Καταρχάς, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν ορίζει η συχνότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων ή ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων τον εθισμό στο σεξ όπως συχνά πολλοί νομίζουν. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις εθισμών που έχουμε ήδη αναφερθεί, είναι οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή του ατόμου λόγω της αδυναμίας ελέγχου της συμπεριφοράς, που ορίζει την διαταραχή.

Το άτομο που είναι εθισμένο στο σεξ συχνά παρουσιάζει μια καταναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό και παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συχνότητα διάγνωσης του εθισμού στο σεξ έχει αυξηθεί παράλληλα με την εξάπλωση του διαδικτύου. Επίσης υπάρχει συχνά η τάση για βίωση έντονων σεξουαλικών καταστάσεων. Το εθισμένο άτομο αλλάζει όλη τη ζωή του και τις δραστηριότητες του προκειμένου να μπορεί να εκτελεί σεξουαλικές πράξεις. Λένε ψέματα για τον εθισμό τους και μπορεί να θέσουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο μέσω των, ορισμένες φορές, απροφύλακτων εφήμερων σεξουαλικών επαφών. Συχνά διακατέχονται από εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που την εκτός ελέγχου συμπεριφορά ακολουθούν οι ενοχές. Το άτομο υποφέρει βλέποντας να κατακερματίζονται η προσωπική του και η επαγγελματική του ζωή λόγω του εθισμού του. Δυστυχώς όσο περισσότερο ψάχνει να λύσει τις ανάγκες του μέσω του σεξ τόσο περισσότερο καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να το πετύχει.  Κυριευμένος από την απογοήτευση αδυνατεί να καλύψει το κενό που νιώθει. Αυτό που στην ουσία προσπαθεί να πετύχει και δυστυχώς είναι μάταιο, είναι να χρησιμοποιεί το σεξ σαν ένα τρόπο φυγής από προβλήματα που τον βασανίζουν, προβλήματα καθημερινά ή ακόμα και βαθύτερα υπαρξιακά. Τα καθημερινά προβλήματα, η μοναξιά, το άγχος, η κατάθλιψη παραμένουν και συνεχίζουν να τον ταλανίζουν. Μόνο που τώρα μέσα από τον εθισμό του προστίθενται και αλλά: διαλύονται για παράδειγμα διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και ο κίνδυνος πρόσληψης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που είναι όχι μονό υπαρκτός αλλά και εξαιρετικά αυξημένος. Επίσης δημιουργούνται ή διογκώνονται οικονομικά προβλήματα λόγω των αναγκαίων δαπανών για την υλοποίηση των ακατάσβεστων σεξουαλικών αναγκών: πχ για σκοπούς αγοράς πορνογραφικού υλικού, πορνείας ή τηλεφωνικών υπηρεσιών για σεξ.

Επίσης, επαγγελματικά προβλήματα ή απώλεια εργασίας λόγω έλλειψης συγκέντρωσης ή απουσίας από τη δουλειά έχουν παρατηρηθεί. Πιθανώς να αυξάνονται και οι επαφές του και τα προβλήματα του με την αστυνομία λόγω διαφόρων καταγγελιών και συναναστροφής του με άτομα που εμπλέκονται σε παρανομίες. Συχνά το αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης από την αδυναμία ελέγχου μιας μη κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς συνοδεύει και η κατάχρηση ουσιών μιας και δεν είναι σπάνιο τα άτομα με εξαρτητικές τάσεις να έχουν περισσότερες από μία εξαρτήσεις.     

Ειδικοί επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν το εθισμένο άτομο να καταλάβει καλύτερα τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά. Εντοπίζοντας τα αίτια το εξαρτημένο άτομο θα μπορέσει να αναγνωρίσει καλύτερα το ρόλο του σεξ, να το ενσωματώσει στη ζωή του, να το δει πέρα από τη φυσική ανάγκη, που βεβαίως είναι, αλλά και να το αισθανθεί ως την ολοκλήρωση και εκδήλωση μιας ουσιαστικής σχέσης αγάπης.

Περισσότερα...
Χειροποίητα κηροπήγια από ανακυκλώσιμα γυάλινα βαζάκια 09 Φεβρουαρίου 2018

Χειροποίητα κηροπήγια από ανακυκλώσιμα γυάλινα βαζάκια

Από την υπεύθυνη δημιουργικής απασχόλησης της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» Μαρία Γαϊτανάρου.

Η δημιουργική απασχόληση είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες που πραγματοποιούν τα μέλη του Θάλπος Καλαμάτας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τον ελεύθερο τους χρόνο με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους. Αυτή τη φορά, έχοντας στη διάθεση τους πολλά χρησιμοποιημένα βαζάκια από μαρμελάδες και άλλα προϊόντα, αποφάσισαν μαζί με την υπεύθυνη Δημιουργικής Απασχόλησης να φτιάξουν τα δικά τους χειροποίητα κηροπήγια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Έχοντας ο καθένας το δικό του σχέδιο κατά νου, σήκωσαν τα μανίκια τους, και άρχισαν να διαλέγουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν στην καινούργια τους κατασκευή. Για υλικά χρειάστηκαν, γυάλινα βαζάκια οποιουδήποτε μεγέθους που είχαν από τον κάδο ανακύκλωσής, κόλλα ταχείας πήξεως αραιωμένη με νερό, ριζόχαρτα στα χρώματα προτίμησης τους και φυσικά πινέλα.

Για πολλούς από τους ένοικους του «Θάλπος Καλαμάτας», αυτές οι μικρές αλλά με πολλή φαντασία κατασκευές, είναι η ευχάριστη νότα της εβδομάδας τους και ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργικότητας, ο οποίος τους επιτρέπει να ξεφεύγουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα.

Η διαδικασία που ακολούθησαν ήταν αρκετά απλή, πράγμα που σημαίνει πως είναι μια καλή ευκαιρία εξάσκησης και για τον καθένα από εμάς. Για αρχή, τοποθέτησαν τα γυάλινα βαζάκια μέσα σε μία λεκάνη, έτσι ώστε να μουλιάσουν αρκετά καλά και να αφαιρέσουν αργότερα τις όποιες ετικέτες ή άλλα υπολείμματα είχαν απομείνει επάνω. Στη συνέχεια η υπεύθυνη εργαστηρίου τους ζήτησε να κόψουν σε ακανόνιστα κομμάτια το ριζόχαρτο σε τρία ή και τέσσερα χρώματα και να τα κολλήσουν με την αραιωμένη κόλλα πάνω στα γυάλινα βαζάκια με τη βοήθεια του πινέλου. Μετά από ένα περίπου εικοσιτετράωρο, αφού είχε στεγνώσει καλά το ριζόχαρτο πάνω στα βαζάκια, τα χειροποίητα κηροπήγια από ανακυκλώσιμα υλικά ήταν έτοιμα να διακοσμήσουν τους χώρους του «Θάλπος Καλαμάτας»

Περισσότερα...
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος