Αρχική Σελίδα Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
Η Ψυχολογική Κατάσταση κατά την Κύηση

Η Ψυχολογική Κατάσταση κατά την Κύηση

Aπό την Ψυχολόγο του «Θάλπος ΙΙ» Μαρία Μακριδάκη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης φέρνει πολλές αλλαγές σε μια γυναίκα, όχι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχολογικές. Όσον αφορά την ψυχολογική κατάσταση, απότομες ορμονικές αλλαγές σε συνδυασμό με περιβαλλοντικά ερεθίσματα αλλά και η προσωπικότητα και ο τρόπο σκέψης της κυοφορούσας αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση.

Για πολλές γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη περίοδος της ζωής τους, νιώθουν τη νέα ζωή μέσα τους και γεμίζουν ζωντάνια και οι ίδιες, όμως κατά την κύηση, οι πολλές και απότομες αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση έλλειψης ελέγχου. Δεν είναι δύσκολο να το αντιληφτούμε αν αναλογιστούμε ότι η κοινωνία προβάλει ένα πρότυπο γυναίκας λεπτό και δραστήριο και κατά την κύηση πολλές φορές η πρόσληψη βάρους, οι ευρύτερες σωματικές δυσκολίες και οι απότομες εναλλαγές της διάθεσης προκαλούν συχνά αίσθημα σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως σε παράγοντες που αλληλεπιδρούν, μια σημαντική συνιστώσα είναι ο τρόπος σκέψης. Το πώς θα βιώσεις ένα γεγονός εξαρτάται άμεσα από το νόημα που του αποδίδεις. Είναι σημαντική παράμετρος λοιπόν το τι προσωπικά σημαίνει για μια γυναίκα η εγκυμοσύνη, η νέα ζωή που θα φέρει στον κόσμο, οι σκέψεις για τις μελλοντικές αλλαγές της ζωής της, όπως σημαντική επίσης είναι και η αυτό-εικόνα και η αυτό-εκτίμηση της.

Είναι σύνηθες για μια έγκυο να κάνει κάποιες από τις ακόλουθες σκέψεις: «Θα είμαι καλή μητέρα;» «Θα γίνω σαν την μητέρα μου;», «Θα φερθώ στο παιδί μου όπως φέρθηκαν σε μένα;», «Θέλω πραγματικά αυτό το μωρό;» «Θα το αγαπώ;» «Και αν κάνω κάτι λάθος τι θα γίνει;», «Θα είναι καλός πατέρας ο σύντροφος μου;», «Ο σύντροφος μου θα το αγαπάει πιο πολύ από μένα;» ή αν δεν υπάρχει σύντροφος: «Πως θα το μεγαλώσω μόνη μου;»

Αυτές οι σκέψεις συχνά δημιουργούν ενοχές στις εγκυμονούσες όμως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι είναι φυσικό να σκέφτονται έτσι κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε μια τέτοια μοναδική αλλά ταυτόχρονα ευάλωτη και μεταβατική στιγμή της ζωής μιας γυναίκας είναι λογικό να διακατέχεται από αμφιβολίες, ανησυχίες, ανασφάλειες, εύθραυστη αυτοπεποίθηση και παροδικά συναισθήματα ανικανότητας.

Μια άλλη παράμετρος της εγκυμοσύνης είναι ότι η κυοφορούσα γίνεται πολλές φορές το επίκεντρο της προσοχής, σταματάει η ιδιωτικότητά της, κάποιες φορές νιώθει να παραβιάζεται και ο προσωπικός της χώρος (π.χ. τρίτοι αγγίζουν την κοιλιά) μπορεί να νιώθει πλέον ότι οι άλλοι δεν την βλέπουν ως την γυναίκα που είναι, αλλά ως αυτή που θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Αυτό μπορεί να τις δημιουργήσει επιπρόσθετο βάρος, πίεση και αλλαγή στην αυτό-εικόνα και αυτό-εκτίμηση της.

Σε όλο αυτό το ταξίδι που είναι η εγκυμοσύνη, με τις καλές και τις λιγότερο καλές στιγμές της, καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι καίριο ρόλο παίζει ένας υποστηρικτικός σύντροφος και ευρύτερα ένα υποστηρικτικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον (όταν δεν υπάρχει σύντροφος) που καλλιεργεί την ασφάλεια, και την επικοινωνία.

Στο επόμενο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε τον ρόλο του συντρόφου και την αλλαγή της ισορροπίας μέσα στο ζευγάρι που περιμένει το παιδί του.