Αρχική Σελίδα Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
Εργασία και Χαρά! Ισχύει Για Εμάς;

Εργασία και Χαρά! Ισχύει Για Εμάς;

Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Ι» Εύη Τσικρικού

Το να εργαζόμαστε, σίγουρα, είναι καλό για εμάς από οικονομικής άποψης, αλλά εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η παραγωγή έργου και η αποφυγή της αδράνειας (αεργία). Επειδή, όμως, η εργασία είναι αλληλένδετη με την καλή ψυχική μας υγεία, χρειάζεται να νιώθουμε καλά στον εργασιακό χώρο μας.

Άλλωστε αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μας, καθώς καταλαμβάνει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ημέρας μας ή πολλές φορές περισσότερο από τη μισή μας ημέρα.

Η εργασία μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ικανοποίησης, ενέργειας και πληρότητας, ακόμα κι αν αυτό συνοδεύεται από σωματική ή και διανοητική κούραση, η οποία έχει θετικό αντίκτυπο στην διάθεση μας και μας προσφέρει μία αίσθηση ευεξίας και ολοκλήρωσης.

Τι μας κάνει χαρούμενους στο εργασιακό μας περιβάλλον, λοιπόν;

1. Το καλό κλίμα μεταξύ συναδέλφων

Πιο εύκολα ξεκινάμε να πάμε στην εργασία μας όταν ξέρουμε ότι μας περιβάλλουν κοινωνικοί και συμπαθείς συνάδελφοι, από ότι εάν ξέρουμε ότι μας περιμένει ένα μίζερο ή εχθρικό συναδελφικό περιβάλλον.

2. Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση

Η κακοπροαίρετη κριτική μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους και των λαθών στην δουλειά μας. Αντίθετα, μια ολοκληρωμένη ανατροφοδότηση με καλοπροαίρετες μόνο προθέσεις μπορεί να μεταμορφώσει την ημέρα μας σε μια πολύ παραγωγική και χαρούμενη.

3. Η εργασία – πρόκληση

Έχει διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι με δύσκολες αλλά εφικτές δραστηριότητες. Απορροφόμαστε τόσο πολύ στο να φέρουμε εις πέρα το project που έχουμε αναλάβει, με αποτέλεσμα ο χρόνος να περνάει χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ενώ η ικανοποίηση που επιφέρει η ολοκλήρωσης μίας δύσκολης εργασίας είναι αντάξια της χρηματικής αμοιβής.

4. Η αίσθηση προόδου

Η εργασία έχει να κάνει – στην ουσία - με την ολοκλήρωση, την επίτευξη των στόχων μας. Σαν να έχουμε σχεδιαστεί να αποκτήσουμε την αίσθηση της απόλαυσης μέσω της ολοκλήρωσης. Η καθηγήτρια της σχολής του Harvard Business School Teresa Amabile και ο ψυχολόγος Steven Kramer μελέτησαν ημερολόγια από σχεδόν 12.000 εργάσιμες ημέρες, και διαπίστωσαν ότι οι πιο ευτυχισμένες και πιο παραγωγικές μέρες ήταν εκείνες που χαρακτηρίστηκαν από μια αίσθηση προόδου. Αντίθετα, η αίσθηση της στασιμότητας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη στον εργαζόμενο.

5. Η μη αίσθηση του φόβου

Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι αν οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι οι θέσεις εργασίας τους διακυβεύονται, είναι λιγότερο αφοσιωμένοι και επηρεάζονται αρνητικά οι επιδόσεις τους. Υπό το καθεστώς του φόβου της απόλυσης, πιο πιθανόν είναι να κάνουμε περισσότερα λάθη, από το να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.

6. Η αυτονομία

Στο εργασιακό μας περιβάλλον η αίσθηση του ελέγχου διαχείρισης τόσο του αντικειμένου μας όσο και του χρόνου μας, είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας ευεξία. Η ευελιξία είναι καίριας σημασίας και εργαζόμενοι με ευέλικτα χρονοδιαγράμματα εργασίας έχουν αναφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ευημερίας από εκείνους που δεν διαθέτουν κάποιου είδους εργασιακή αυτονομία.

7. Η αίσθηση του «ανήκειν»

Είμαστε από την φύση μας κοινωνικά πλάσματα και η έρευνα του Gallup έχει βρει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν «καλύτερο φίλο» στην εργασία είναι πιο παραγωγικοί και αφοσιωμένοι. Είναι δύσκολο να δημιουργηθούν πραγματικές φιλίες στον εργασιακό χώρο, αλλά η χαλαρή αλληλεπίδραση δημιουργεί εξοικείωση με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό και συνίσταται στους εργοδότες να δημιουργούν events για τους εργαζομένους, από έξοδο για καφέ ή φαγητό μέχρι και σε εκδρομές με στόχο το «δέσιμο» της ομάδας (Team Building Activities).

Τι γίνεται όμως όταν το εργασιακό κλίμα είναι εχθρικό, είτε από τους συναδέλφους είτε από τους εργοδότες. Ο εργασιακός εκφοβισμός (Σύνδρομο Mobbing) αποτελεί μία πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική υγεία του εργαζομένου όσο και στην παραγωγικότητα της επιχείρισης. Αναλυτικότερα στο επόμενο άρθρο.

Πηγές:

  • www.iatronet.gr
  • fortune.com
  • www.gethppy.com
  • www.gallup.com
  • www.asanet.org
  • www.eurekalert.org
  • www.progressprinciple.com
  • The Psychology of Optimal Experience (Harper Perennial Modern Classics), Mihaly Csikszentmihalyi